Дорогі друзі, 
Ви завітали на сайт майбутнього вчителя біології. Я хочу представити вам свою статтю по темі: «Гуморальна регуляція організму людини». Чекаю на ваші обговорення!

Особливості гуморальної регуляції
Гуморальна регуляція функції здійснюється за допомогою спеціалізованих органів. Вони називаються залозами і об'єднуються в окрему систему, яка називається ендокринною. Ці органи утворені особливим видом епітеліальної тканини і здатні до регенерації. Дія гормонів носить довгостроковий характер і триває протягом усього життя людини.

Що таке гормони?
Залозами виділяються гормони. Завдяки особливій структурі ці речовини прискорюють або нормалізують різні фізіологічні процеси в організмі. Наприклад, в основі головного мозку знаходиться заліза гіпофіз. Вона продукує гормон росту, в результаті дії якого тіло людини збільшується в розмірах протягом більше двадцяти років.

Залози: особливості будови і функціонування
Отже, гуморальна регуляція в організмі здійснюється за допомогою особливих органів залоз. Вони забезпечують постійність внутрішнього середовища, або гомеостаз. Їх дія носить характер зворотного зв'язку. Наприклад, такий важливий для організму показник, як рівень цукру в крові, регулюється гормоном інсуліном у верхньому межі і глюкагоном - в нижньому. Такий механізм дії ендокринної системи.

Залози зовнішньої секреції
Гуморальна регуляція здійснюється за допомогою залоз. Однак залежно від особливостей будови дані органи об'єднують у три групи: зовнішньої (екзокринні), внутрішньої (ендокринні) та змішаної секреції. Прикладами першої групи є слинні, сальні і слізні. Вони характеризуються наявністю власних вивідних протоків. Екзокринні залози виділяють біологічно активні речовини на поверхню шкіри або в порожнини організму. 

Залози внутрішньої секреції
Залози внутрішньої секреції виділяють гормони в кров. Вони не мають власних вивідних проток, тому гуморальна регуляція здійснюється за допомогою рідинних середовищ організму. Потрапляючи в кров або лімфу, вони розносяться по всьому організму, надходять до кожній його клітині. А результатом цього є прискорення або уповільнення різних процесів. Це може бути зростання, статеве і психологічне розвиток, обмін речовин, діяльність окремих органів і їх систем.

Залози змішаної секреції
До них відносяться підшлункова і статеві залози. Принцип їх роботи є подвійним. Підшлункова залоза виробляє відразу два види гормонів. Це інсулін і глюкагон. Вони, відповідно, знижують і підвищують рівень глюкози в крові. В здоровому організмі людини ця регуляція проходить непомітно. Однак при порушенні даної функції виникає серйозне захворювання, яке називається цукровим діабетом. Людям з таким діагнозом необхідно штучне введення інсуліну. Як залоза зовнішньої секреції виділяє підшлункова травний сік. Ця речовина виділяється в перший відділ тонкого кишечника - дванадцятипалу кишку. Під його впливом відбувається процес розщеплення складних біополімерів до простих. Саме в цьому відділі білки і ліпіди розпадаються на складові частини.

Статеві залози також виділяють різні гормони. Це чоловічий тестостерон і жіночий естроген. Дані речовини починають діяти ще в ембріональний період. У ході зародкового розвитку статеві гормони впливають на формування статі, а після формують певні статеві ознаки. Як залози зовнішньої секреції вони формують гамети. Людина, як і всі ссавці тварини, є раздельнополим організмом. Його статева система має загальний план будови і представлена статевими залозами, їх протоками і безпосередньо клітинами. У жінок це парні яєчники з їхніми шляхами і яйцеклітини. У чоловіків статева система складається з сім'яників, вивідних каналів і клітин-сперматозоїдів. В цьому випадку дані залози виступають в якості залоз зовнішньої секреції. Нервова і гуморальна регуляції тісно взаємопов'язані. Вони працюють як єдиний механізм. Гуморальна є більш давньою за походженням, має довгостроковий вплив і діє на весь організм, оскільки гормони розносяться кров'ю і надходять до кожної клітини. А нервова працює точково, в конкретний час і у визначеному місці за принципом "тут і зараз". Після зміни умов її дія припиняється. Отже, гуморальна регуляція фізіологічних процесів здійснюється за допомогою ендокринної системи. Ці органи здатні виділяти в рідинні середовища особливі біологічно активні речовини, які називаються гормонами.

Комментарии

Отправить комментарий

Популярные сообщения из этого блога